Data-analyse is een prioriteit geworden voor bedrijven, en het kiezen van de juiste data-analysetool is essentieel om bergen data om te zetten in bruikbare informatie.

Ontdek AI-tools om tekstdata te analyseren.

Data-analysetools zijn software en programma’s die gegevens over een bedrijf, zijn klanten en zijn concurrentie verzamelen en analyseren om processen te verbeteren en inzichten te onthullen voor op data gebaseerde beslissingen.

Inhoudsopgave

Top 15 Data-analysetools

Bekijk enkele van de beste data-analysetools die beschikbaar zijn. Er is voor elk bedrijf wel iets te vinden.

Het belang van AI-gestuurde data-analyse voor bedrijven

Het Belang van AI-gestuurde data-analyse voor bedrijven

Data gebruiken om kwalitatieve beslissingen te nemen is absoluut de toekomst van alle bedrijven. Bedrijven hebben nu toegang tot ongekende hoeveelheden data die ze kunnen gebruiken om weloverwogen beslissingen te nemen. Dit vereist echter effectieve data-analyse, en dat is waar AI-gestuurde data-analyse een cruciale rol speelt.

Data Analytics: Wat is het?

Data analytics omvat het verzamelen van ruwe data en het omzetten ervan in waardevolle informatie. Het doel is om de data te analyseren en te gebruiken voor het nemen van de best mogelijke beslissingen voor het bedrijf. Er zijn vier vormen van data analytics die elk een specifiek doel dienen.

 • Voorspellende Data Analytics

Dit is de meest voorkomende vorm van data analytics en wordt gebruikt om trends, correlaties en oorzakelijke verbanden te identificeren. Voorspellende modellen en statistische modellen spelen hierbij een belangrijke rol.

 • Normatieve Data Analytics

Normatieve data analytics combineert big data en kunstmatige intelligentie om toekomstige uitkomsten te voorspellen en acties te identificeren. Door gebruik te maken van optimalisatie en steekproeven, kunnen data analysts specifieke gebieden vinden die verbeterd moeten worden.

 • Diagnostische Data Analytics

Deze vorm van data analytics bekijkt resultaten uit het verleden om beslissingen te nemen. Ontdekken, waarschuwen, vragen en inzoomen spelen hierbij een cruciale rol.

 • Beschrijvende Data Analytics

Beschrijvende data analytics is essentieel om de overige vormen van data analytics effectief te laten zijn. Het hebben van belangrijke data is geweldig, maar alleen als die op de juiste wijze kunnen worden gepresenteerd.

AI-gestuurde data-analyse stelt bedrijven in staat om deze vormen van data analytics op een efficiënte en effectieve manier toe te passen, waardoor ze waardevolle inzichten kunnen verkrijgen en weloverwogen beslissingen kunnen nemen.

 • De Voordelen van AI-Gestuurde Data-Analyse

AI-gestuurde data-analyse biedt bedrijven verschillende voordelen. Het stelt hen in staat om complexe datasets te analyseren en patronen te ontdekken die voorheen misschien onopgemerkt bleven. Bovendien kan AI data-analyse processen automatiseren, waardoor bedrijven tijd en middelen besparen.

 • Het Belang van Data-Beveiliging

Bij het gebruik van data-analyse is het essentieel om ook aandacht te besteden aan data-beveiliging. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze voldoen aan de geldende wet- en regelgeving met betrekking tot de verwerking en opslag van data. Daarnaast is het belangrijk om systemen te hebben die de integriteit en vertrouwelijkheid van de data waarborgen.

Hoe AI data-analyse bedrijfsprocessen transformeert

AI-gestuurde data-analyse heeft het potentieel om bedrijfsprocessen op verschillende manieren te transformeren. Door het automatiseren van repetitieve taken, het identificeren van verborgen patronen en het voorspellen van toekomstige trends, stelt het bedrijven in staat om efficiënter te opereren en sneller en nauwkeuriger beslissingen te nemen. Het stelt bedrijven ook in staat om nieuwe kansen te ontdekken en hun concurrentiepositie te versterken.

Voordelen van het gebruik van AI voor data-analyse

Het gebruik van AI voor data-analyse biedt aanzienlijke voordelen voor bedrijven. Het stelt hen in staat om gegevens te gebruiken als een strategische troef, waardoor ze waardevolle inzichten kunnen verkrijgen die hen een concurrentievoordeel opleveren. Bovendien stelt het hen in staat om operationele efficiëntie te verbeteren, kosten te verlagen en klantrelaties te versterken door gepersonaliseerde ervaringen te bieden op basis van gegevensgestuurde inzichten.

Overzicht van 15 essentiële AI data-analyse tools

AI en data-analyse zijn onmisbaar voor bedrijven die hun concurrentiepositie willen versterken. Er zijn talloze tools beschikbaar om organisaties te helpen bij het analyseren en benutten van gegevens. Hier zijn 15 essentiële tools voor AI-gestuurde data-analyse die je moet kennen:

MonkeyLearn – Geautomatiseerde tekstanalyse zonder code

MonkeyLearn biedt een geautomatiseerd platform voor tekstanalyse, waarmee gebruikers tekst kunnen analyseren zonder dat er code nodig is. Dit maakt het eenvoudig om klantfeedback te reinigen, labelen en visualiseren op één plek, allemaal mogelijk gemaakt door geavanceerde kunstmatige intelligentie.

Met de tekstanalyse en gegevensvisualisatiestudio van MonkeyLearn kunnen gebruikers direct inzichten verkrijgen wanneer ze een analyse uitvoeren op hun gegevens. De studio stelt gebruikers in staat om dieper in hun gegevens te duiken, aangepaste grafieken en visualisaties te maken en te filteren op meerdere gegevensinvoeren, waaronder datums en aangepaste velden.

Gebruikers kunnen kiezen uit een reeks vooraf getrainde classificatoren en extractors voor een snelle start, of ze kunnen hun eigen modellen bouwen en trainen zonder dat er code nodig is. Het is eenvoudig om themaclassificatoren, sentimentanalyse, entiteitextractors en meer te maken, en gebruikers kunnen hun eigen dataset importeren, aangepaste tags definiëren en hun modellen trainen in een eenvoudige gebruikersinterface.

MonkeyLearn biedt vooraf gemaakte sjablonen die zijn afgestemd op verschillende zakelijke scenario’s en zijn uitgerust met vooraf gemaakte tekstanalysemodellen en dashboards. Gebruikers kunnen eenvoudig gegevens uploaden, de analyse uitvoeren en direct bruikbare inzichten visualiseren. Ze kunnen een sjabloon kiezen die het beste past bij hun gegevenstype en het probleem dat ze willen oplossen, en ze kunnen eenvoudig verbinding maken met hun apps en BI-tools met behulp van native integraties, SQL-verbinding of API.

RapidMiner – Predictieve analysemodellen opstellen

RapidMiner – Predictieve analysemodellen opstellen

RapidMiner is een krachtig platform voor het opstellen van voorspellende analysemodellen. Met RapidMiner kunnen gebruikers gegevens verkennen, verwerken en analyseren om waardevolle inzichten te verkrijgen. In dit artikel zullen we de stappen bespreken om effectief gebruik te maken van RapidMiner voor het opstellen van voorspellende analysemodellen.

Wat is RapidMiner?

RapidMiner is een geavanceerd data science platform dat gebruikers in staat stelt om complexe data-analyses uit te voeren zonder dat ze diepgaande programmeerkennis nodig hebben. Met een intuïtieve gebruikersinterface stelt RapidMiner gebruikers in staat om gegevens in te voeren, voor te bereiden, te modelleren en te evalueren om voorspellende analysemodellen te maken.

Stappen voor het opstellen van voorspellende analysemodellen met RapidMiner

De eerste stap bij het opstellen van voorspellende analysemodellen met RapidMiner is het verkennen en voorbereiden van de gegevens. Dit omvat het importeren van gegevens uit verschillende bronnen, het identificeren van relevante variabelen en het opschonen van de gegevens voor analyse.

Na de voorbereiding van de gegevens is de volgende stap het toepassen van modelleringstechnieken. RapidMiner biedt een breed scala aan algoritmen voor machine learning en statistische modellering die gebruikers kunnen toepassen om voorspellende modellen te ontwikkelen.

Het is essentieel om de validiteit en nauwkeurigheid van voorspellende modellen te evalueren. RapidMiner biedt functionaliteiten voor modelvalidatie en evaluatie om ervoor te zorgen dat de ontwikkelde modellen betrouwbare voorspellingen kunnen doen.

Nadat de modellen zijn ontwikkeld en gevalideerd, kunnen ze worden ingezet om voorspellingen te doen binnen een zakelijke omgeving. RapidMiner biedt mogelijkheden om modellen te integreren in applicaties, processen en services.

RapidMiner is een krachtig platform voor het opstellen van voorspellende analysemodellen. Door de intuïtieve gebruikersinterface en uitgebreide functionaliteiten stelt RapidMiner gebruikers in staat om effectief voorspellende modellen te ontwikkelen en in te zetten voor waardevolle inzichten. Met de juiste gegevensverkenning, modelleringstechnieken en evaluatieprocessen kunnen gebruikers optimaal profiteren van de mogelijkheden van RapidMiner voor voorspellende analysemodellen.

A window of RapidMiner Studio showing visualisation in scatter/bubble chart with blue and green coloured bubble

KNIME – Data science workflows maken

KNIME, dat staat voor Konstanz Information Miner, is een krachtige en veelzijdige tool voor het maken van data science workflows. Met KNIME kunnen gebruikers op intuïtieve wijze gegevens importeren, manipuleren, analyseren en visualiseren. In dit artikel zullen we verkennen wat KNIME is en hoe het kan worden gebruikt om data science workflows te maken.

KNIME is een open-source data analytics, integratie en rapportage platform. Het stelt gebruikers in staat om op visuele wijze data flows te modelleren en te ontwerpen, met behulp van een intuïtieve grafische interface. KNIME ondersteunt verschillende data formaten en integratiemogelijkheden met andere data science tools en platforms.

Voordelen van KNIME:

 1. Intuïtieve gebruikersinterface

Met KNIME kunnen gebruikers data flows bouwen door simpelweg ‘nodes’ te slepen en neer te zetten en ze met elkaar te verbinden. Dit maakt het gemakkelijk voor zowel beginners als ervaren data scientists om complexe workflows te maken.

 1. Uitgebreide functionaliteit

KNIME biedt een breed scala aan nodes voor gegevensmanipulatie, machine learning, integratie met databanken en nog veel meer. Dit stelt gebruikers in staat om volledige data science workflows te creëren binnen hetzelfde platform.

 1. Gemeenschaps- en extensieondersteuning

KNIME heeft een actieve gemeenschap van gebruikers en ontwikkelaars die regelmatig nieuwe extensies en plugins creëren. Hierdoor is het mogelijk om de functionaliteit van KNIME uit te breiden en aan te passen aan specifieke behoeften.

Laten we eens kijken naar een eenvoudig voorbeeld van een KNIME workflow. Stel dat we een dataset hebben met verkoopgegevens en we willen een voorspellend model maken om toekomstige verkoopcijfers te voorspellen. Met KNIME kunnen we eenvoudig de gegevens importeren, ze voorbereiden, een machine learning model trainen en de resultaten visualiseren, allemaal binnen dezelfde workflow.

KNIME is een krachtige tool voor het maken van data science workflows. Met zijn intuïtieve gebruikersinterface, uitgebreide functionaliteit en gemeenschaps- en extensieondersteuning, biedt het een waardevolle omgeving voor zowel beginners als ervaren data scientists om complexe analyses uit te voeren. Of je nu een voorspellend model wilt bouwen, gegevens wilt visualiseren of geavanceerde analyses wilt uitvoeren, KNIME kan je helpen om je data science doelen te bereiken.

knime version 5 workflow

Talend – Data in een enkel platform verzamelen

Talend – Data in een enkel platform verzamelen

In het bedrijfsleven is het cruciaal om relevante gegevens te verzamelen en te benutten voor strategische besluitvorming. Het kan echter een uitdaging zijn om gegevens van diverse bronnen te integreren en dit alles op de snelheid te doen die het bedrijf vereist. Gelukkig biedt Talend een geïntegreerde aanpak die snelle gegevensintegratie, transformatie en mapping combineert met geautomatiseerde kwaliteitscontroles om betrouwbare gegevens op elke stap te waarborgen.

Een geïntegreerde aanpak voor gegevensintegratie

Van de snelle invoer van gegevens in een datawarehouse tot de meest complexe multi-cloud-projecten, de cloud-native Talend Data Fabric kan aan uw behoeften voldoen. Handige tools voor ELT/ETL en change data capture (CDC) maken het eenvoudig om batch- of streaminggegevens van bijna elke bron te integreren, terwijl geïntegreerde voorbereidingsfunctionaliteit ervoor zorgt dat uw gegevens vanaf dag één bruikbaar zijn.

Het innovatieve benadering van Babilou Family Group voor kinderopvang verrijkt het leven van kinderen tijdens een cruciale ontwikkelingsfase. Met hulp van Talend konden ze voldoen aan hun drie missies: de gezinservaring optimaliseren, de werknemerservaring optimaliseren en de netwerkervaring optimaliseren.

De unieke aanpak van Talend vereenvoudigt gegevensintegratie en voldoet aan de behoeften van gegevensprofessionals en zakelijke gebruikers met self-service tools en ingebedde gegevenskwaliteit op elke stap.

Integreer vrijwel elk gegevenstype vanuit elke gegevensbron naar elke gegevensbestemming, on-premises of in de cloud

Bouw gegevenspipelines eenmaal en voer ze overal uit, inclusief Apache Spark en de nieuwste cloudtechnologieën, zonder vendor lock-in

Combineer gegevensintegratie, gegevenskwaliteit en gegevensdeling in een enkele, geïntegreerde oplossing die eenvoudig te implementeren en te gebruiken is

Talend Data Fabric combineert een reeks eersteklas gegevensintegratiemogelijkheden om u verbeterd inzicht en controle over uw gegevens te geven.

Ontdek waarom Qlik en Talend een leider zijn in het Gartner® Magic Quadrant™ voor Data Integration Tools.

Excel – Krachtige data-analyseformules gebruiken

Excel is een krachtige tool die verschillende functies en formules biedt voor data-analyse. Met de juiste kennis van formules en functionaliteiten kun je complexe gegevens analyseren en waardevolle inzichten verkrijgen. In dit artikel zullen we enkele krachtige data-analyseformules in Excel bespreken en hoe je ze kunt gebruiken voor het analyseren van gegevens.

 • Belang van data-analyse in Excel

Data-analyse is een essentieel onderdeel van het gebruik van Excel voor zakelijke en persoonlijke doeleinden. Met de juiste formules en functies kun je trends, patronen en relaties in je gegevens ontdekken, wat kan leiden tot betere besluitvorming en strategische planning.

 • VLOOKUP-formule

De VLOOKUP-formule is een krachtige tool voor het zoeken naar specifieke waarden in een dataset. Hiermee kun je snel waarden in een kolom vinden en de bijbehorende waarden in dezelfde rij ophalen. Deze formule is handig bij het combineren van gegevens uit verschillende tabellen of het zoeken naar specifieke informatie in een grote dataset.

 • IF-functie

De IF-functie is een logische functie waarmee je voorwaardelijke bewerkingen kunt uitvoeren op basis van opgegeven criteria. Hiermee kun je bepaalde acties uitvoeren als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Dit is handig bij het categoriseren van gegevens of het toepassen van verschillende berekeningen op basis van specifieke voorwaarden.

 • PivotTables

PivotTables zijn handige tools voor het samenvatten, analyseren en presenteren van grote hoeveelheden gegevens in een beknopte en overzichtelijke indeling. Met PivotTables kun je gegevens groeperen, sorteren, filteren en berekeningen uitvoeren, waardoor je snel inzicht krijgt in de belangrijkste aspecten van je gegevens.

 • SUMIFS-formule

De SUMIFS-formule is een krachtige functie voor het berekenen van totalen op basis van meerdere voorwaarden. Hiermee kun je de totalen berekenen van gegevens die aan specifieke criteria voldoen, wat handig

Airtable – Kruising tussen spreadsheet en database

Airtable is een krachtige tool die de functies van een spreadsheet combineert met de kracht van een database. Het stelt gebruikers in staat om op een intuïtieve en flexibele manier gegevens te organiseren, te structureren en te visualiseren. In dit artikel zullen we verkennen hoe Airtable een ideale oplossing biedt voor teams die behoefte hebben aan meer dan alleen de beperkingen van een traditionele spreadsheet.

Spreadsheets zijn beperkt in hun vermogen om complexe gegevens te beheren en kunnen verwarrend worden wanneer de behoeften van een team evolueren. Ze zijn voornamelijk gericht op het weergeven van numerieke en tekstuele informatie, waardoor ze niet ideaal zijn voor het beheren van diverse gegevenstypen en complexe workflows.

Met Airtable kunnen teams profiteren van unieke veldtypen om gegevens te visualiseren, gebruiksvriendelijke functies om snelle beslissingen te nemen, en een enkele bron van waarheid die teamleden samenbrengt. Dit maakt het een krachtige oplossing voor het beheren van complexe workflows en het stroomlijnen van samenwerking.

Airtable biedt diverse veldtypen, waaronder foto-bijlagen, kleurcodering en datumvelden om gegevens tot leven te brengen. Hierdoor hebben gebruikers eindeloze mogelijkheden om hun projecten visueel weer te geven.

In een snel veranderende omgeving kunnen teams met Airtable gemakkelijk rapporten genereren en inzichten ontdekken, zonder te hoeven schakelen tussen verschillende tabbladen.

Airtable zorgt ervoor dat alle teamgegevens op één plek worden bewaard, waardoor teamleden verbonden blijven en wijzigingen automatisch overal worden bijgewerkt.

Voor teams die behoefte hebben aan een flexibeler en krachtiger alternatief voor spreadsheets, biedt Airtable een uitgebreide oplossing. Door de combinatie van spreadsheet-achtige functionaliteit met databasekracht, stelt Airtable teams in staat om complexe workflows te beheren en samenwerking te vergemakkelijken.

Klaar om de overstap te maken? Lees hier het gratis Airtable ebook en ontdek hoe Airtable uw workflow kan transformeren.

Employee directory template in Airtable.

Power BI – Realtime resultaten bekijken

Power BI biedt de mogelijkheid om realtime resultaten te bekijken door middel van real-time streaming. Dit stelt gebruikers in staat om gegevens te streamen en dashboards in realtime bij te werken. Met Power BI kunnen verschillende soorten gegevensbronnen zoals fabriekssensoren, sociale media, servicegebruiksstatistieken en andere tijdsgevoelige gegevensverzamelaars of -zenders worden weergegeven en bijgewerkt.

Het is essentieel om de verschillende soorten real-time semantische modellen te begrijpen die zijn ontworpen om te worden weergegeven in tegels en dashboards, en hoe deze modellen van elkaar verschillen.

Bij een duwsemantisch model wordt de data naar de Power BI-service gestuurd, waar automatisch een nieuwe database wordt aangemaakt om de gegevens op te slaan. Hierdoor kunnen rapporten worden gemaakt met de ontvangen gegevens en kunnen de visuals in realtime worden bijgewerkt. Gebruikers kunnen alle functionaliteiten van Power BI’s rapportagefuncties gebruiken, zoals visuals, gegevenswaarschuwingen en gepinde dashboardtegels.

Een streaming semantisch model duwt ook gegevens naar de Power BI-service, maar met het verschil dat de gegevens slechts in een tijdelijke cache worden opgeslagen, die snel vervalt. Deze cache wordt alleen gebruikt om visuals weer te geven met een tijdelijke geschiedenis, zoals een lijndiagram met een tijdsvenster van één uur.

Dit model maakt gebruik van de PubNub-datastreamingdienst om gegevens naar Power BI te sturen.

Om real-time streaming in Power BI te gebruiken, moeten de instellingen worden geconfigureerd via de Power BI-service. Dit omvat het maken van een dataset met real-time gegevens in Power BI Desktop en het publiceren naar de Power BI-service, waar de real-time streamingconfiguratie kan worden ingesteld.

Afbeelding 1 - De visuele titel wijzigen

Tableau – Resultaten stijlvol visualiseren

Tableau is een krachtig visualisatieplatform dat gebruikers in staat stelt om gegevens op een boeiende en effectieve manier te presenteren. In dit artikel zullen we bespreken hoe je resultaten stijlvol kunt visualiseren met behulp van Tableau, en hoe dit kan bijdragen aan een beter begrip en interpretatie van gegevens.

Visuele weergave is een krachtig middel om complexe gegevens te begrijpen en te communiceren. Met Tableau kunnen gebruikers gegevens omzetten in boeiende visuals, zoals interactieve dashboards, grafieken en diagrammen. Deze visuals maken het gemakkelijk om patronen, trends en uitschieters in de gegevens te identificeren, waardoor gebruikers sneller en effectiever inzichten kunnen opdoen.

Het stijlvol visualiseren van resultaten is essentieel om de aandacht van het publiek te trekken en vast te houden. Door gebruik te maken van aantrekkelijke kleuren, lay-outs en interactieve elementen kunnen gebruikers de gegevens op een boeiende manier presenteren, wat de impact en begrip van de gegevens aanzienlijk kan vergroten.

Tips voor Stijlvolle Visualisatie met Tableau

 1. Kies de juiste grafiektypen: Het selecteren van de juiste grafiektypen is cruciaal voor stijlvolle visualisatie. Tableau biedt een breed scala aan grafiekopties, waaronder staafdiagrammen, lijndiagrammen, cirkeldiagrammen en meer. Door het juiste type te kiezen dat past bij de aard van de gegevens, kan de visualisatie effectief en aantrekkelijk worden.
 2. Gebruik kleuren verstandig: Kleurgebruik kan een grote impact hebben op de visuele aantrekkelijkheid van de resultaten. Met Tableau kunnen gebruikers kleurenpaletten aanpassen en kleuren toewijzen op basis van specifieke gegevenswaarden, waardoor een visueel aantrekkelijke en zinvolle weergave ontstaat.
 3. Implementeer interactiviteit: Interactieve elementen, zoals filters, parameters en drill-down functionaliteiten, kunnen de betrokkenheid van het publiek vergroten en de visualisatie aantrekkelijker maken. Tableau biedt uitgebreide mogelijkheden voor het implementeren van dergelijke interactieve elementen.

Het stijlvol visualiseren van resultaten met Tableau is een waardevolle vaardigheid die kan bijdragen aan een beter begrip en interpretatie van gegevens. Door gebruik te maken van de krachtige visualisatiemogelijkheden van Tableau en rekening te houden met designprincipes, kunnen gebruikers indrukwekkende en effectieve visuals creëren die de impact van hun gegevensverhaal versterken.

Tableau Server Linux-dashboardvoorbeeld

ClicData – Data verbinden en interactieve dashboards creëren

ClicData is een krachtig platform waarmee je diverse databronnen kunt verbinden en interactieve dashboards kunt creëren. Het platform biedt gebruikers de mogelijkheid om data van verschillende locaties te integreren, te beheren, te analyseren, te visualiseren en te delen. In dit artikel zullen we de belangrijkste kenmerken van ClicData bespreken en hoe het kan helpen bij het verbeteren van datagestuurde besluitvorming binnen organisaties.

ClicData biedt diverse manieren om verbinding te maken met verschillende databronnen, ongeacht of de data zich in de cloud, on-premise, in een database of in een SaaS-applicatie bevindt. Met behulp van Smart Views™ kunnen gebruikers verbinding maken met bekende applicaties en data voorbereiden voor analyse. Daarnaast biedt de krachtige Web Services-connector de mogelijkheid om verbinding te maken met honderden API’s. Het platform maakt het eenvoudig om ruwe data om te zetten in bruikbare informatie.

Het Data Flow-module van ClicData stelt gebruikers in staat om data te vormen, samenvoegen en berekeningen uit te voeren. Gebruikers kunnen Data Flow-nodes met elkaar verbinden om een end-to-end dataflow te creëren die op verzoek of volgens een planning kan worden uitgevoerd.

Met Quick Insights™ kunnen gebruikers dieper in de data duiken en correlaties, groeperingen en trends identificeren. Daarnaast kunnen gebruikers data analyseren en indicatoren en terugkerende statistieken opbouwen door middel van iteraties door middel van tabellen en hun onderlinge relaties. Het platform biedt tools om momentopnames van de data te maken en deze in de loop van de tijd te vergelijken, onafhankelijk van de databronnen.

De Dashboard-module van ClicData biedt meer dan 70 visualisatie- en invoegwidgets, waardoor gebruikers volledige controle hebben over hoe hun dashboards eruitzien, reageren en interacteren. Daarnaast biedt de Report-module nauwkeurige, PDF-uitvoer van multi-page documenten, waardoor gebruikers optimaal kunnen profiteren van zowel tabulaire data als geaggregeerde data.

ClicData automatiseert verschillende processen met een krachtige planner en waarschuwingssysteem. Gebruikers kunnen data vernieuwen, dashboards publiceren en rapporten naar geselecteerde gebruikers via e-mail sturen. Daarnaast biedt het platform een mobiele app om dashboards en rapporten onderweg te bekijken, en de mogelijkheid om dashboards rechtstreeks in het bedrijfsportaal, website of applicatie in te sluiten.

ClicData is een uitgebreide data management- en analytics-tool die organisaties in staat stelt om op een effectieve manier met data om te gaan. De mogelijkheid om data te verbinden, te analyseren, te visualiseren en te delen biedt organisaties waardevolle inzichten en de mogelijkheid om snel datagestuurde beslissingen te nemen. Met de flexibele functies van ClicData kunnen gebruikers profiteren van betrouwbare data op elk gewenst moment.

ClicData biedt een complete oplossing voor teams die op zoek zijn naar een geavanceerd platform voor datamanagement en analytics. Het platform stelt organisaties in staat om hun data optimaal te benutten en betekenisvolle resultaten te behalen.

Dit is waar ClicData uitblinkt en het verschil maakt voor organisaties die streven naar datagestuurde excellentie.

ClicData I All-In-One Data Analytics & Data Management Platform

R – Programmeertaal voor verkennende data-analyse

R is een programmeertaal en softwareomgeving die veelvuldig wordt gebruikt voor statistische berekeningen en data-analyse. Het is een krachtig hulpmiddel voor onderzoekers, wetenschappers en data-analisten die grote datasets willen verkennen en analyseren. In dit artikel zullen we de voordelen van R voor verkennende data-analyse bespreken en hoe het kan worden gebruikt om inzicht te verkrijgen uit complexe datasets.

R is oorspronkelijk ontwikkeld door statistici en data-analisten. Het wordt gekenmerkt door zijn uitgebreide reeks bibliotheken en functies die speciaal zijn ontworpen voor data-analyse. Met R kunnen gebruikers gegevens importeren, manipuleren, visualiseren en modelleren, waardoor het een veelzijdige tool is voor het verkennen van verschillende soorten datasets.

R biedt een breed scala aan statistische en grafische technieken die kunnen worden toegepast op datasets van verschillende groottes en complexiteiten. Hierdoor kunnen onderzoekers en data-analisten complexe vragen over data verkennen en beantwoorden, zoals het identificeren van patronen, trends, en anomalieën.

Een van de grote voordelen van R is de actieve en ondersteunende open-source community. Gebruikers kunnen profiteren van een enorme hoeveelheid aan gratis pakketten en extensies die zijn ontwikkeld en onderhouden door de community. Hierdoor kunnen ze snel geavanceerde analyses uitvoeren zonder opnieuw het wiel uit te vinden.

R biedt uitgebreide mogelijkheden voor data visualisatie, waaronder grafieken, diagrammen, en interactieve visualisaties. Deze visuele representaties kunnen waardevolle inzichten bieden in de structuur en patronen van de data, wat essentieel is voor verkennende data-analyse.

R wordt veel gebruikt in verschillende domeinen voor verkennende data-analyse. Het wordt bijvoorbeeld toegepast in de bio-informatica voor het analyseren van genexpressiedata, in de financiële sector voor het ontdekken van trends in marktgegevens, en in de sociale wetenschappen voor het onderzoeken van enquêteresultaten.

R is een krachtige programmeertaal voor verkennende data-analyse, waarmee gebruikers complexe datasets kunnen verkennen, analyseren en visualiseren. Met zijn flexibiliteit, uitgebreide functionaliteit en ondersteunende gemeenschap is R een waardevol instrument voor onderzoekers en data-analisten die inzicht willen verkrijgen uit hun gegevens. Als u geïnteresseerd bent in het verkennen van grote datasets, overweeg dan om R te gebruiken voor uw verkennende data-analyse.

Leer programmeren met R | Erasmus Quantitative Intelligence | Erasmus University Rotterdam

Python – Programmeertaal voor machine learning

Python – Programmeertaal voor machine learning

Machine Learning is een veelgebruikte technologie in diverse industrieën, zowel door start-ups als grote bedrijven. Programmeertalen spelen een cruciale rol bij het schrijven van ML-algoritmes en toepassingen. Er heerst echter vaak verwarring over welke programmeertaal het meest geschikt is voor Machine Learning. In dit artikel zullen we enkele van de beste opties verkennen met betrekking tot programmeertalen die gebruikt kunnen worden in Machine Learning.

Python

Python is een veelgebruikte programmeertaal in de wereld van Machine Learning vanwege zijn eenvoud en leesbaarheid. Het is bijzonder geschikt voor beginners vanwege de uitgebreide collectie en de beschikbaarheid van veel informatie en kennis online. Python wordt vaak gezien als de meest geschikte taal voor beginnende programmeurs die Data Science willen leren.

De ML-bibliotheek Scikit Learn biedt tal van methoden, zoals clustering k-means of beslisbomen, wat het eenvoudig en snel maakt om machine learning modellen te trainen op datasets. Het is met name geschikt voor het bouwen van Machine Learning toepassingen die betrekking hebben op een verscheidenheid van kleine tot middelgrote datasets. Echter, vanwege geheugenbeperkingen is Python minder geschikt voor het werken met grote datasets, waarbij in veel gevallen uitbreidingen in C/C++ of Java geschreven moeten worden.

Qlik – In-memory data verwerking uitvoeren

In het Qlik Sense in-memory model worden alle unieke waarden in de velden die zijn geselecteerd uit een tabel in het laadscript geladen in veldstructuren, en de associatieve data wordt tegelijkertijd geladen in de tabel. De veldgegevens en de associatieve data worden allemaal in het geheugen gehouden.

Een tabel met drie velden.

Een tweede, gerelateerde tabel die in het geheugen is geladen, zou een gemeenschappelijk veld delen, en die tabel zou nieuwe unieke waarden aan het gemeenschappelijke veld kunnen toevoegen, of bestaande waarden kunnen delen.

Twee tabellen met een gemeenschappelijk veld.

Direct Discovery

Wanneer tabelvelden worden geladen met een Direct Discovery LOAD statement (Direct Query), wordt een vergelijkbare tabel gemaakt met alleen de DIMENSION-velden. Net als bij de In-memory velden worden de unieke waarden voor de DIMENSION-velden in het geheugen geladen. Maar de associaties tussen de velden blijven in de database.

Een tabel met twee dimension velden.

MEASURE-veldwaarden blijven ook in de database.

Een tabel waarbij de meetwaarden in de database blijven.

Nadat de Direct Discovery structuur is opgezet, kunnen de Direct Discovery-velden worden gebruikt met bepaalde visualisatieobjecten, en ze kunnen worden gebruikt voor associaties met in-memory velden. Wanneer een Direct Discovery-veld wordt gebruikt, maakt Qlik Sense automatisch de juiste SQL-query om uit te voeren op de externe data. Wanneer selecties worden gemaakt, worden de geassocieerde gegevenswaarden van de Direct Discovery-velden gebruikt in de WHERE-voorwaarden van de databasequery’s.

Bij elke selectie worden de visualisaties met Direct Discovery-velden opnieuw berekend, waarbij de berekeningen plaatsvinden in de brondatabasetabel door het uitvoeren van de SQL-query die is gemaakt door Qlik Sense. De berekeningsvoorwaarde kan worden gebruikt om aan te geven wanneer visualisaties opnieuw berekend moeten worden. Totdat de voorwaarde is vervuld, stuurt Qlik Sense geen query’s om de visualisaties opnieuw te berekenen.

Prestatieverschillen tussen in-memory velden en Direct Discovery-velden

In-memory verwerking is altijd sneller dan verwerking in brondatabases. De prestaties van Direct Discovery weerspiegelen de prestaties van het systeem dat de databaseverwerking voor de Direct Discovery query’s uitvoert.

Het is mogelijk om standaard database- en query-tuning best practices te gebruiken voor Direct Discovery. Alle prestatieoptimalisaties moeten worden uitgevoerd op de brondatabase. Direct Discovery biedt geen ondersteuning voor query-prestatieoptimalisatie vanuit de Qlik Sense-app. Het is echter mogelijk om asynchrone, parallelle oproepen naar de database te maken door gebruik te maken van de mogelijkheid tot verbindingen bundelen. De laadscriptsyntax om de bundelcapaciteit in te stellen is:

SET DirectConnectionMax=10;

Qlik Sense-caching verbetert ook de algehele gebruikerservaring.

SAS Business Intelligence – Gemakkelijk te begrijpen visualisaties

SAS Business Intelligence biedt krachtige tools voor het creëren van gemakkelijk te begrijpen visualisaties die essentiële inzichten bieden voor zakelijke besluitvorming. Deze visuele weergaven van gegevens maken complexe informatie begrijpelijk en toegankelijk voor alle belanghebbenden binnen een organisatie.

Visuele dataweergaven spelen een cruciale rol in het begrijpen en interpreteren van complexe zakelijke gegevens. Door middel van grafieken, diagrammen en dashboards kunnen gebruikers snel trends, patronen en uitzonderingen identificeren. Dit stelt hen in staat om sneller en nauwkeuriger beslissingen te nemen en potentiële kansen of uitdagingen te ontdekken.

SAS Business Intelligence biedt een scala aan krachtige tools voor het maken van visuele dataweergaven. Met behulp van SAS Visual Analytics kunnen gebruikers interactieve dashboards en rapporten maken met slepen-en-neerzetten-functionaliteit. Dit stelt gebruikers in staat om snel en eenvoudig visualisaties te maken en aan te passen aan hun specifieke behoeften.

Een van de grootste voordelen van SAS Business Intelligence is de mogelijkheid om gemakkelijk te begrijpen visualisaties te delen met alle belanghebbenden binnen een organisatie. Of het nu gaat om het managementteam, marketingprofessionals of financiële analisten, iedereen kan profiteren van de inzichten die worden geboden door visuele dataweergaven.

SAS Business Intelligence biedt een uitgebreide suite van tools voor het maken van gemakkelijk te begrijpen visualisaties die waardevolle inzichten bieden voor alle gebruikers. Door gebruik te maken van deze krachtige visualisatietools kunnen organisaties hun besluitvormingsproces verbeteren en een concurrentievoordeel behalen.

SAS Business Intelligence Resources | SAS

Looker – Op maat gemaakte analyseoplossingen

Op maat gemaakte analyseoplossingen: Looker

Met Looker kunnen bedrijven op maat gemaakte analyseoplossingen creëren om waardevolle inzichten te verkrijgen uit hun gegevens. Deze krachtige tool biedt een breed scala aan mogelijkheden voor gegevensanalyse en visualisatie, waardoor bedrijven beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. In dit artikel zullen we de voordelen van Looker verkennen en hoe het kan helpen bij het verbeteren van de gegevensgestuurde besluitvorming binnen organisaties.

Wat is Looker?

Looker is een cloudgebaseerd platform voor gegevensanalyse dat is ontworpen om gebruikers in staat te stellen gegevens te verkennen, te analyseren en te delen. Met krachtige functies voor gegevensvisualisatie en samenwerking stelt Looker bedrijven in staat om hun gegevens tot leven te brengen en waardevolle inzichten te ontdekken. Het stelt gebruikers in staat om op intuïtieve wijze complexe vragen te stellen en diepgaande analyses uit te voeren, ongeacht hun technische achtergrond.

Voordelen van Looker

Een van de belangrijkste voordelen van Looker is de gebruiksvriendelijkheid. Het platform maakt gegevensanalyse toegankelijk voor alle gebruikers, ongeacht hun vaardigheden op het gebied van gegevenswetenschap of analyse. Met een intuïtieve gebruikersinterface en krachtige functies voor gegevensvisualisatie kunnen gebruikers snel waardevolle inzichten ontdekken zonder diepgaande technische kennis.

Looker biedt flexibiliteit en schaalbaarheid voor gegevensanalyse. Het stelt gebruikers in staat om op maat gemaakte analyseoplossingen te bouwen die aansluiten bij hun specifieke zakelijke behoeften. Of het nu gaat om het analyseren van verkoopgegevens, het volgen van marketingprestaties of het begrijpen van klantgedrag, Looker kan worden aangepast en geschaald om aan verschillende vereisten te voldoen.

Met Looker kunnen gebruikers eenvoudig gegevens en inzichten delen binnen hun organisatie. Het platform ondersteunt samenwerking door middel van gedeelde dashboards, rapporten en gegevensvisualisaties. Dit stelt teams in staat om gezamenlijk aan analyses te werken en waardevolle inzichten te delen, wat leidt tot beter geïnformeerde besluitvorming.

Looker biedt bedrijven de mogelijkheid om op maat gemaakte analyseoplossingen te creëren die waardevolle inzichten uit gegevens ontsluiten. Met zijn gebruiksvriendelijke interface, flexibiliteit en mogelijkheden voor samenwerking is Looker een krachtige tool voor gegevensgestuurde besluitvorming. Door het gebruik van Looker kunnen bedrijven hun gegevens effectiever benutten en beter geïnformeerde beslissingen nemen.

Looker reviews, prijzen en scores | GetApp Nederland 2024

SQL Programmeertaal – Gestructureerde data eenvoudig organiseren

Als bedrijf is het essentieel om grip te hebben op de enorme hoeveelheid informatie die je dagelijks binnenkrijgt. Het is belangrijk om deze informatie te structureren en te organiseren, zodat je er waardevolle inzichten uit kunt halen. Een manier om dit te doen is door gebruik te maken van gestructureerde data in een SQL programmeertaal. In dit artikel zal ik uitleggen wat gestructureerde data is en hoe je dit kunt toepassen in jouw bedrijf.

Gestructureerde data verwijst naar informatie die is georganiseerd in een specifiek formaat, zodat het eenvoudig kan worden verwerkt en geïnterpreteerd. In tegenstelling tot ongestructureerde data, volgt gestructureerde data wel een specifiek format en is het gemakkelijk te analyseren met behulp van een computerprogramma.

De vormen van gestructureerde data

 • Gestructureerde data voor reviews omvatten informatie zoals de naam van de reviewer, de beoordeling, de datum van de beoordeling en de tekst van de beoordeling zelf. Door deze gegevens in een gestructureerd formaat toe te voegen aan je website, kunnen zoekmachines de relevantie van je pagina’s beter begrijpen en deze weergeven in zoekresultaten met beoordelingen.
 • Voor recepten omvatten gestructureerde gegevens informatie zoals ingrediënten, bereidingswijze, voedingswaarde, kooktijd en type keuken. Dit helpt zoekmachines om de inhoud van je recepten beter te begrijpen en deze weer te geven in relevante zoekresultaten.
 • Gestructureerde data voor evenementen bevatten informatie zoals de datum, tijd, locatie, ticketprijs, artiesten of sprekers, en een beschrijving van het evenement. Dit stelt zoekmachines in staat om evenementen weer te geven in relevante zoekresultaten, wat kan helpen bij het vergroten van de zichtbaarheid van het evenement.
 • Voor producten omvatten gestructureerde gegevens informatie zoals naam, beschrijving, prijs, merk, beschikbaarheid en beoordelingen. Dit stelt zoekmachines in staat om producten weer te geven in zoekresultaten met relevante details, wat potentiële kopers kan helpen bij het vinden van de juiste producten.
 • Gestructureerde data voor organisaties omvatten informatie zoals de naam, adres, contactgegevens, logo en een beschrijving van de organisatie. Door deze gegevens te structureren, kunnen zoekmachines bedrijven en organisaties beter begrijpen en relevante informatie tonen in zoekresultaten.
 • Gestructureerde data voor reviews is vooral interessant voor websites die producten of diensten verkopen en klantbeoordelingen tonen. Dit kan bijvoorbeeld van toepassing zijn op webshops, restaurants, hotels, reisorganisaties, boekenwinkels, elektronicawinkels en meer. Door gestructureerde gegevens voor reviews toe te voegen, kunnen zoekmachines relevante informatie beter begrijpen en weergeven in zoekresultaten, wat kan bijdragen aan het versterken van het vertrouwen van potentiële klanten.

Door het gebruik van gestructureerde data in een SQL programmeertaal kunnen bedrijven hun informatie eenvoudig organiseren en waardevolle inzichten verkrijgen. Het toepassen van gestructureerde data op verschillende onderdelen van een website kan de zichtbaarheid in zoekmachines verbeteren en klanten helpen bij het vinden van relevante informatie.

Kiezen van de juiste AI data-analyse tool voor jouw bedrijf

Factoren om te overwegen bij het selecteren van een tool

Bij het selecteren van een AI data-analyse tool voor jouw bedrijf zijn er verschillende factoren om te overwegen. Allereerst is het essentieel om de specifieke behoeften en doelstellingen van je bedrijf te identificeren. Denk hierbij aan de benodigde functionaliteiten, schaalbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van de tool. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de benodigde mate van ondersteuning en training, aangezien dit van invloed kan zijn op de implementatietijd en kosten.

Verder moet je nagaan of de tool voldoet aan de wettelijke vereisten en beveiligingsnormen, vooral bij het verwerken van gevoelige informatie. Daarnaast is het verstandig om de reputatie en betrouwbaarheid van de leverancier te onderzoeken, inclusief hun track record op het gebied van klantenservice en technische ondersteuning.

Integratie met bestaande systemen en workflows

Een cruciale overweging bij het kiezen van een AI data-analyse tool is de integratie met bestaande systemen en workflows binnen jouw bedrijf. Het is essentieel dat de geselecteerde tool compatibel is met de bestaande infrastructuur, zoals CRM-systemen, marketing automation tools en andere bedrijfskritieke platforms.

Een naadloze integratie kan de efficiëntie verhogen en de noodzaak van complexe systeemaanpassingen verminderen. Daarnaast kan het de waarde van bestaande gegevens versterken door deze te koppelen aan de functionaliteiten van de AI data-analyse tool, wat resulteert in een holistische benadering van datagestuurde besluitvorming.

Het is belangrijk om te streven naar een tool die niet alleen integreert met bestaande systemen, maar ook de workflows van medewerkers verbetert door naadloze samenwerking en gebruiksvriendelijke interfaces te bieden.

Praktische toepassingen van AI-gestuurde data-analyse tools

Casestudies en succesverhalen van bedrijven

AI-gestuurde data-analyse tools hebben aanzienlijke voordelen bewezen voor bedrijven over de hele wereld. Neem bijvoorbeeld Netflix, dat machine learning gebruikt om kijkgedrag te analyseren en aanbevelingen te doen aan gebruikers. Dit heeft geleid tot een aanzienlijke toename in klanttevredenheid en retentie. Een ander voorbeeld is het gebruik van voorspellende analyses door Amazon, wat heeft geleid tot verbeterde voorraadoptimalisatie en gepersonaliseerde aanbevelingen.

Toekomstige trends in AI data-analyse

De toekomst van AI-gestuurde data-analyse ziet er veelbelovend uit, met opkomende trends die de manier waarop bedrijven gegevens analyseren verder zullen transformeren. Voorspellende analyses zullen evolueren naar meer geavanceerde modellen, waardoor bedrijven nauwkeuriger toekomstige gebeurtenissen kunnen voorspellen. Verder zal de integratie van AI in real-time data-analyse leiden tot snellere en nauwkeurigere inzichten, waardoor bedrijven snel kunnen reageren op veranderende omstandigheden. Ook zullen we meer zien van cognitieve analyses die emoties en gevoelens kunnen identificeren, wat een nieuwe dimensie toevoegt aan klantinzichten en -ervaringen.

Deze ontwikkelingen zullen niet alleen de efficiëntie van bedrijven verbeteren, maar ook nieuwe kansen creëren voor groei en innovatie. AI-gestuurde data-analyse zal een onmisbaar onderdeel worden van de bedrijfsstrategieën van de toekomst.

Conclusie

Deze AI-gestuurde data-analysetools zijn essentieel voor het verbeteren van processen, het nemen van datagedreven beslissingen en het ontdekken van inzichten. Of je nu op zoek bent naar no-code tekstanalyse, voorspellende analysemodellen, of visualisatietools, deze top 15 tools bieden voor elk wat wils. Met tools zoals MonkeyLearn, RapidMiner, Tableau en Power BI kun je ongestructureerde data omzetten in waardevolle informatie en concurrentievoordeel behalen. Kies de juiste tool op basis van je specifieke behoeften en til je data-analyse naar een hoger niveau.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.